Spiergeheugen en paardrijden

Muscle memory of spiergeheugen is een term die omschrijft hoe het zenuwstelsel en brein samenwerken om sterke bewegingspatronen te maken voor specifieke bewegingen. Dat betekent dat wanneer een beweging over tijd wordt herhaald, er een lange termijn spiergeheugen wordt gecreëerd voor die taak, waardoor het uiteindelijk zonder bewuste inspanning kan worden uitgevoerd. Om het spiergeheugen tijdens het paardrijden optimaal voor je te laten werken, is het niet alleen voldoende om de uren erin te steken. Het moeten ook uren zijn waar de oefening bewust wordt uitgevoerd op een correcte manier.

Je kan je afvragen wat dit te maken heeft met paardrijden, maar het effect hiervan is enorm. Spiergeheugen helpt ruiters tijdens het paardrijden om zonder nadenken balans te houden, het been op de juiste plek op het juiste moment te leggen, of om het gewicht op de zitknobbels te verplaatsen.

Helaas kan spiergeheugen ook soms tegen de ruiter werken. Als je bijvoorbeeld altijd in een bepaalde houding rijdt zoals met je rug scheef, dan voelt deze houding na verloop van tijd als ‘recht’. Als je hier iets aan verandert, dan zal je spiergeheugen je in eerste instantie vertellen dat je scheef zit. Om dan de nieuwe rechte houding aan te nemen moet je heel bewust oefenen. Je moet jezelf als het ware omprogrammeren en dit kost even tijd. Hierbij kan Centered Riding training je goed helpen.

Hoe verbeter je het spiergeheugen van je paard?

  • Rij zo vaak als mogelijk en doe dit dan heel bewust. Het heeft meer effect voor je spiergeheugen om effectief en bewust 30 minuten te rijden dan een uur zonder op te letten wat je doet.
  • Oefen ook met regelmaat naast je paard. Als je thuis of in de auto helemaal scheef zit werkt dit tegen de rechte houding die je op je paard wilt zien.
  • Rij zoveel mogelijk verschillende paarden. Elk ander paard helpt je om je hulpen en zit te verfijnen op een andere manier.
  • Neem met enige regelmaat een zitles/ flexchairtraining/ joker, zodat je echt aan je eigen vaardigheden kunt werken en de vooruitgang kan zien.

Inspiratie

http://www.heafnerhealth.com/blog/muscle-memory-what-is-it-and-how-does-it-change-after-an-injury

Delen via: