Educatie

Naast de fysiotherapeutische behandelingen voor dieren heeft Dierfysio Els een veelzijdig educatief aanbod. 

educatie - centered riding

Fysiotherapeutische begeleiding

Op basis van Centered riding

Om een bijdrage te kunnen leveren aan de vitaliteit van het paard is het belangrijk dat de ruiter zelf ook fit is en een goede houding heeft. 

Centered riding betekent vanuit je centrum rijden. Het is een manier van paardrijden waarbij je echt vanuit je zit en eigen lichaamshouding rijdt. Door je als ruiter bewust te worden van je bewegingspatronen ben je in staat om nieuwe en meer effectieve manieren van bewegen aan te leren. Het streven hierbij is om met minimale spanning en in maximale harmonie met je paard te trainen. Centered Riding is een van de vriendelijkere methodes om met je paard te trainen en past daarom goed bij de huidige visie rondom paardenwelzijn. Els is centered riding instructeur en gebruikt deze concepten tijdens het lesgeven.

Waarvoor is een Centered Riding les geschikt?

Centered riding heeft vier bouwstenen: je ademhaling, je centrum, je bouwstenen en ook je ogen. Deze kunnen toegepast worden op alle niveaus en ook alle disciplines, maar ook om meer ontspanning te krijgen bij het recreatief rijden. Het is ook heel effectief als je scheef zit, moeite hebt met doorzitten of pijn hebt na of tijdens het rijden. Het is ook heel geschikt om bij Els te lessen als je pijnklachten ervaart tijdens of na het rijden. Els kijkt dan naar de bewegingspatronen, kan een fysiotherapeutisch onderzoek doen en dan ook de biomechanica op het paard beoordelen en toelichting geven als dit een relatie heeft met de pijnklachten. Als je twijfelt mag je altijd contact opnemen om te kijken of het je ook zou kunnen helpen.

Ruiterrevalidatie

Met de combinatie van kennis en ervaring van Els Smet als zowel humaan fysiotherapeut en als dierenfysiotherapeut is het haar specialiteit om de combinatie ruiter en paard samen vooruit te helpen. Ze kan hierbij gericht houdingsadvies en oefeningen geven, maar kijkt ook naar het totaalplaatje. Bijvoorbeeld als het paard aan een kant stijf loopt, is het moeilijker voor de ruiter om recht te blijven zitten en kan het soms juist fijn zijn om oefeningen of een behandeling voor het paard mee te nemen. Vaak zijn de bewegingspatronen en houding van de ruiter op het paard de oorzaak van pijn en dit kan met goede training verminderd worden. Ruiterrevalidatie kan zowel op het paard als ernaast uitgevoerd worden, afhankelijk van ruiter en paard. Alle oefeningen zijn functioneel voor het paardrijden en worden aangepast voor wat de ruiter nodig heeft.

Clinics balans en coördinatie voor honden

Loopt je hond snel mank of heeft hij veel last van zijn rug of poten? Dan is de clinic balans en coördinatie een goede keuze om je voor aan te melden. 

Training banner

Opleiding Ruitervitaal Coach - OneSwitch

Vanuit mijn interesse in de paardensport ben ik verbonden als docent aan de verdiepingsmodules van de opleiding Ruitervitaal Coach KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond).

educatie - opleiding ruitervitaal coach